2014. március 5.

Banyabál 2014

A 11 éve megrendezésre került zártkörű Banyabál az idén a Galambház Közhasznú Egyesület szervezésében a faluban működő Művészeti Házban - azaz a Kultúrban került megrendezésre.

Jöhetett mindenki, akinek kedve volt farsangolni, telet űzni, együtt bulizni!
Egyesületünk fő célkitűzése, hogy hagyományokat teremtünk és az élő hagyományokat ápoljuk.
A Banyabál egy Téltemető Ünnep. Nógrád megyében régi, népi hagyomány szerint egy Kiszebábot égettek el farsang utolsó 3 napjában. A legények a lányos házakhoz bekopogtattak és hívogatták a lányokat a bálba, amolyan párválasztás céljából.

Egyesületünk egy Banyabállal emlékezik erre az ünnepre.

Mi egy banyafigurát égettünk el, a tűz körül közös énekekkel, mondókákkal űztük tova a telet, hívogattuk a tavaszt! A Banya puttonyába bele lehet írni azokat a dolgokat, amiket szeretnénk elküldeni - a bánatokat, a rossz történeteket, és ezeket viszi messze a Banya a téllel együtt!

A Banyabál meghívott vendége a Katáng zenekar fogadta a jelmezben érkező gyerekeket, családokat és egy fantasztikus koncerten farsangolhatott az aprónép.A koncert után a Banya puttonyát töltöttük meg, sok levél érkezett, amit beletettünk a táskába, amit a farakás tetején üldögélő vidám Banyánk már várt! A puttonyt átadtuk a Banyának és énekszó mellett meggyújtottuk a tűzet! A lángok egyre erősödtek, a vendégek énekeltek! Énekszóval, muzsikával küldtük el a telet Szendehelyről!


A Banyaégetés után a gyerek-tombola nagy sikert aratott! Sok tombola felajánlás érkezett, így nagyon
sok gyerek vihetett haza ajándékot! Egyesületünk támogatói, tagjai, és művészei nagyon szép ajándékokkal örvendeztették meg a gyerekeket!

A gyerkőctombola után a ZSkkFss kapuzárási pánik zenekar adott nagy sikerű koncertet!
A jelmezes apukák, anyukák és gyerekek vidám táncot jártak!
A koncert után a felnőtt-tombola került kisorsolásra. Itt is fantasztikus nyereményekkel örvendeztettük meg a közönséget!

Ezt követően DJ Nándesz zenélt és akinek a lába bírta hajnalig mulatott a szendehelyi Művészeti Házban.A bálon volt puttonyos adományért adomány büfé is. Mindenki jól érezte magát!

Résztvevők száma: kb.300 fő, főleg családok érkeztek a faluból, Vácról és a környékbeli falvakból.
Táncoltak a banyák, táncolt a farsangoló, télűző vidám nép!


Fotók: Nyitrai András
Bató Helga
Korányi György

A Banyabál létrejöttét nagyon sokan támogatták! Önkéntes segítők és egyesületi tagok előtte és 
utána is sokat dolgoztak azért, hogy ez a vidám ünnep létrejöjjön.
Köszönet érte!
Ez az első Hagyományteremtő ünnepünk! Ezentúl minden évben, farsang utolsó szombatján találkozunk a banyákkal és a télűzőkkel!

Mindenkinek vidám tavaszt kívánva: 
Bubutimár Éva - főbanya

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése