Magunkról


Fő feladatunk a hagyományok ápolása és új hagyományok megteremtése. 
Célunk, hogy a kézművességet megőrizzük, és azt a tudást, amit mi is kaptunk és hoztunk továbbadjuk az utódoknak.
Fontosnak tartjuk, hogy mindenki szabadon élhessen, szabadon alkothasson és megtapasztalhassa az alkotás ÖRÖMÉT!

“ Szabad élet, szabad madár,
   Boldog az ki szabadon jár....”Egyesületünk 2007 őszén alakult azzal a céllal, hogy a kézművességet megoszthassuk mindenkivel.
Terveinkben szerepel, hogy létrehozunk egy Művészeti Házat Szendehelyen, ahol jelenleg élünk.
Az alkotóházban szeretnénk bemutatni és megismertetni a kerámiakészítés, a vesszőfonás, a nemezelés és más kézműves szakmák rejtelmeit, hogy mindenki kipróbálhassa, megtapasztalhassa a tárgyak készítésének örömét, a kreativitás jótékony hatásait.
A műhelyekben a környék iskolásai szakóra keretében megtapasztalhatnák a kézműves szakmákat, illetve a hétvégeken a családok közös időt tölthetnek el a Házban, ahol a közös alkotást élhetnék át.

Az alkotóház terve mellett szeretnénk a környék értékeit is megtartani, és felvállalni a kistérség fiataljainak zenei, irodalmi és művészeti képzését.
Fontosnak tartjuk a környezettudatos életet, ezzel kapcsolatos előadásokat és kirándulásokat szervezünk a környéken.

Hosszútávú terveink között szerepel egy nyári alkotóház felépítése Kapolcson, ahol a kortárs művészeket tudnánk fogadni, bemutatni és elszállásolni.
Nyaranta szakmai táborokat, bemutatókat tartanánk, a kézműves és művészeti szakmák egymást követve változatos programot biztosítanának a Kapolcsra látogató művészetkedvelő közönségnek.

A Művészeti Ház megvalósulását illetve egyesületünk további munkáját figyelemmel kísérhetik oldalunkon.
Érdeklődésüket és támogatásukat köszönjük!
A Galambház apraja-nagyja
A képen a ház építői és egyben "névadói" láthatók, Galamb András és felesége.A Norvég Civil Alap pályázatára készült beszámolónk:

A 2007 őszén alakult Galambház Egyesület  6 éves szakaszon van túl (www.galambhaz.hu)
    Az elmúlt időszakban kialakítottunk egy udvart Kapolcson, ahol a Művészeti fesztivál keretében lehetőséget adunk a hagyományos kézműves technikákkal dolgozó mestereknek és képző- iparművészeknek a bemutatkozásra. Fontos feladatunk az Öko világ megőrzése és bemutatása, a hagyományos kézművesség, a természetes anyagokból készült használati és művészi munkák bemutatása. A Kapolcsi udvarban előadások, kamarakoncertek és olyan kulturális megnyilvánulások kaptak helyet az elmúlt 6 évben, amit fontosnak tartunk. 
Fellépnek nálunk többek között a Paraciterások, a Qintia zenekar- megzenésített versekkel és énekekkel, de bemutatkozhat a fiatal generáció bábelőadással, mesével és zenével. Vendégeink között írók, költők és mesemondók beszélgettek a  látogatókkal ,orvosok , világjárók mondták el tapasztalataikat és mutatták meg az érdeklődőknek, hogy milyen választási lehetőségük van az életre!
  Ezzel párhuzamosan év közben Szendehelyen, ahol egyesületünk székhelye van számos megmozdulást segítettünk és hoztunk létre.
Többek között:
- zöld programunk keretében: az erő melletti játszótér, ifjúsági park építése,játékainak fejlesztése, erdőtakarítás,
- óvoda festése,
- kulturális akciók keretében: falunap szervezése, sportnap-nyári játékok, mesemondó és versmondó délután, gyermeknap, 
- a faluban történő események támogatása kézműves termékek és egyéb ajándékok felajánlása.

Az elmúlt évben 2013. februárjában a Galambház Közhasznú Egyesület egyik legnagyobb vállalkozása az volt, hogy a 17 éve elhagyatottan álló Kulturt az Önkormányzat támogatásával 2 éves működtetésre megkapta. A házat  az elmúlt évben önerőből használható állapotúvá tettük és elkezdődtek a programok, a szakkörök a klubok működni.
2014. február 17-én az Önkormányzat további 5 évre rendelkezésünkre bocsátotta az épületet..
A Művészeti Házat- azaz a Kulturt a Szendehelyen élők és a környékbeliek egyaránt használják.

Ma Szendehelyen  az állandó lakosok száma:1608. A faluban működő egyház van, van iskola, az  iskolában 63 alsós, 69 felsős tanuló van, 103 szendehelyi és 29 bejáró diák tanul, van óvoda, az óvodában. 80-82 gyermek van. Bölcsőde nincs. 
- a falu vezetése az alapellátásokat biztosítja.
- az őslakosok és az évek alatt betelepült lakosság nagyobb városokba ( Vác, Budapest) ingázva jár be dolgozni.
- az 50 es években társadalmi munkával épült Kultúrház 17 éves bezárás után Egyesületünk kérésére nyitott ki újra. 
Egyesületünk az elmúlt évben önerőből használhatóvá tette a házat,vállalta a ház fenntartásának költségeinek előteremtését  és elindította benne  azt a programsorozatot, melyet a helyi és környékbeli lakosok és családok igénye szerint állított össze. Tettük ezt úgy, hogy támogatókat kerestünk, akik munkájukkal, idejükkel, anyagi támogatással segítettek minket abban, hogy mindez megvalósulhasson.

A programokat évkerékbe gyúrtuk és célunk, hogy évente hagyományt teremtve ritmusszerűen ismétlődjenek a fő programjaink, ha lehetőség van rá, további változatos programokkal tudjuk kiegészíteni a Kulturális megmozdulásainkat – tartalommal tölthessük meg ezt a Közösségi teret! 
A 2014. szeptembertől, 2015-ig a következő programokat tervezzük megvalósítani:
- Bábbérletek (magyarországi bábművészek bemutatása) 3 korcsoportnak- óvoda, iskola, felnőtt
- Vadgalamb szakkörök:
Néptánc: óvodás és kisiskolás korosztálynak.
Kézműves: a hagyományos kézi technikák bemutatása, megtanítása az iskolás korosztálynak ( kerámia, nemez, gyöngyözés, bábkészítés, csuhézás, vesszőfonás).
- Tanfolyam: kosárfonás- felnőtteknek, pályakezdő munkanélküli fiataloknak, roma nőknek.
- Sváb tánccsoport. Ifjúsági és felnőtt.
- Női torna és beszélgetések a nők helyzetéről, tennivalóiról és az egészségük megőrzéséről. Ifjúsági és felnőtt (nők).
- Irodalmi estek (meghívott vendégekkel- költők, írok, előadóművészek). Ifjúsági és felnőtt.
- Ifjúsági, felnőtt és családi  filmklub  a környék  lakosainak.
- Nyári Vadgalamb tábor ( 5 napos napközis tábor, hagyományőrző, néptánc és kézműves értékek átadása az iskoláskorú gyerekeknek).
- Sváb kulturális  nap. A faluban élő hagyományőrzők  bemutatása, az idős generáció megszólaltatása- beszélgetések, népviselet, szokások, kórusok bemutatkozása. Családoknak.
- Állandó kulturális akciók - táncházak,  hagyományteremtő kézműves foglalkozások minden korosztálynak.
- Lakossági és támogatói felajánlásokkal (plakátok, nyomda, honlap) megpróbáljuk a minőségi kommunikációt, támogató művészeink segítségével minőségi megjelenést a környéken. Megpróbáljuk 
programjaink megvalósításával biztosítani  a Szendehelyen és környékén élő lakosságnak a lehetőséget a Kulturális programokra, és  lehetőséget adni, arra hogy a közösségi teret használni , kihasználni legyen lehetőségük.
További célunk a Galambház Közhasznú Egyesület székhelyén egy családi napközi létrehozása a bölcsődés korosztálynak. Ebben a térben a délutáni foglalkozásokon lehetőséget adni azoknak a családoknak a gyermekfelügyeletre, akik a városi munkából nem érnek időben az óvodába gyermekükért.

 Hosszú távú célunk:
- a térségben egy művészeti túraútvonalat kialakítani- Szendehely, Berkenye, Nógrád, Diósjenő, ahol a látogatók betekinthetnek a hagyományos technikákkal készülő kézműves műhelyek munkájába, illetve kulturális programokon vehetnek részt, megismerhetik a környék természeti értékeit és öko gazdaságait (vadaspark, környezettudatos kertek), mindezt társszervezetekkel és önkormányzatokkal együttműködve tervezzük.
- legfontosabb célunk azonban az, hogy kinevelődjön a programjainkon résztvevő fiatalokból egy stafétaátvevő csoport, akik a helyi közösségi életet továbbviszik, a hagyományokat követve és teremtve megtartják a falu Kulturális terét.
Mindezt tesszük azért:
„...mert hiszünk a Közösség és a Kultúra erejében.”


a Művészeti Ház - azaz a Kultúr